Kinderwinkel Coccinelle Uncategorized Waarom bewegend leren rekenen een effectieve methode is voor kinderen

Waarom bewegend leren rekenen een effectieve methode is voor kinderen


leren rekenen

Leren rekenen is een essentieel onderdeel van de schoolcarrière van elk kind. Het legt de basis voor vele andere vakken en vaardigheden die later in het leven nodig zijn. Echter, voor veel kinderen kan traditioneel rekenonderwijs saai en uitdagend zijn. Dit is waar bewegend leren rekenen een verschil kan maken. Door beweging en spel te integreren in het leerproces, kunnen kinderen niet alleen hun rekenvaardigheden verbeteren, maar ook meer plezier beleven aan het leren. In deze blog bespreken we waarom bewegend leren rekenen een effectieve methode is en hoe het de leerervaring van kinderen kan verbeteren.

Wat is bewegend leren rekenen?

Bewegend leren rekenen combineert fysieke activiteit met rekenoefeningen. In plaats van stil te zitten en sommen op papier te maken, worden kinderen aangemoedigd om te bewegen terwijl ze rekenen. Dit kan variëren van springen en rennen tot het gebruik van interactieve spellen en activiteiten die rekenen integreren met lichamelijke beweging. Het doel is om het leerproces dynamischer en aantrekkelijker te maken, waardoor kinderen actiever betrokken zijn bij het leren en beter onthouden wat ze hebben geleerd.

De voordelen van bewegend leren

Een van de grootste voordelen van bewegend leren rekenen is dat het de hersenactiviteit stimuleert. Beweging verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan helpen bij het verbeteren van concentratie en geheugen. Dit betekent dat kinderen die bewegen tijdens het leren vaak beter in staat zijn om informatie te verwerken en te onthouden.

Daarnaast kan bewegend leren rekenen helpen om het leerplezier te vergroten. Veel kinderen vinden traditioneel rekenonderwijs saai of frustrerend, vooral als ze moeite hebben met de stof. Door beweging en spel toe te voegen, wordt het leerproces leuker en minder stressvol. Kinderen zijn meer gemotiveerd om deel te nemen aan activiteiten die ze leuk vinden, wat kan leiden tot een positievere houding ten opzichte van rekenen.

Bewegend leren kan ook helpen om de samenwerking en sociale vaardigheden van kinderen te verbeteren. Veel bewegende leeractiviteiten worden in groepsverband uitgevoerd, wat kinderen de kans geeft om samen te werken en van elkaar te leren. Dit kan ook het zelfvertrouwen vergroten, omdat kinderen zich ondersteund voelen door hun leeftijdsgenoten.

Voorbeelden van bewegend leren rekenen

Er zijn veel verschillende manieren om bewegend leren rekenen in de praktijk te brengen. Een eenvoudige activiteit is het gebruik van rekenladders. Dit zijn getallenlijsten op de grond waarop kinderen kunnen springen terwijl ze sommen oplossen. Bijvoorbeeld, als de som 3 + 4 is, springen ze naar het getal 7. Dit helpt kinderen om rekenkundige vaardigheden te oefenen terwijl ze fysiek actief zijn.

Een andere effectieve methode is het gebruik van interactieve spellen en technologie. Er zijn verschillende educatieve apps en programma’s die beweging integreren in rekenactiviteiten. Deze tools kunnen zowel thuis als op school worden gebruikt en bieden een leuke en interactieve manier om rekenen te oefenen.

Buitenactiviteiten zoals schatzoeken kunnen ook worden gebruikt om rekenvaardigheden te ontwikkelen. Door aanwijzingen en opdrachten te verbergen die rekenen vereisen om de volgende locatie te vinden, kunnen kinderen hun rekenvaardigheden oefenen terwijl ze actief en betrokken zijn.

Implementatie in de klas en thuis

Het implementeren van bewegend leren rekenen in de klas of thuis hoeft niet ingewikkeld te zijn. Leerkrachten en ouders kunnen beginnen met eenvoudige activiteiten en geleidelijk aan meer complexe oefeningen toevoegen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de activiteiten leuk en uitdagend zijn, zonder te moeilijk te worden voor de kinderen.

Leerkrachten kunnen bewegend leren integreren in hun dagelijkse lesplannen door bijvoorbeeld korte bewegingspauzes in te lassen waarin rekenactiviteiten worden uitgevoerd. Dit kan helpen om de focus en concentratie van de kinderen te verbeteren en hen tegelijkertijd de kans te geven om hun rekenvaardigheden te oefenen.

Ouders kunnen thuis ook gebruik maken van bewegend leren rekenen door hun kinderen aan te moedigen om deel te nemen aan fysieke activiteiten die rekenen integreren. Dit kan variëren van het spelen van rekenkundige spellen tot het uitvoeren van eenvoudige rekenopdrachten tijdens dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen of koken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *